انواع تیرآهن صنعتی و ساختمانی و معایب و مزایای آن

انواع تیرآهن صنعتی و-ساختمانی و معایب و مزایای آن

تیرآهن‌ های صنعتی و ساختمانی از پرکاربردترین انواع آهن آلات هستند که در صنعت و ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع تیرآهن ها اصلی ترین پروفیل ساختمانی هستند که در صنعت هم کاربرد دارند. شکل کلی این تیرآهن ها به صورت H یا I است، که براساس عرض و نسبت بال ها به چند دسته تقسیم بندی می‌شوند.در ادامه این مقاله با توجه به استفاده‌های مختلفی که از تیرآهن می‌شود به انواع تیرآهن های صنعتی و ساختمانی و همچنین معایب و مزایای آن ها می‌پردازیم.

انواع تیرآهن صنعتی و ساختمانی

تیرآهن ها به عنوان اساسی ترین ابزار استفاده در ساختمان و صنعت به چند دسته تقسیم می‌شوند:

۱٫ تیرآهنINP

این نوع از تیرآهن‌ها نیز دارای استاندارد چین و روسیه هستند و به ارتفاع ۸۰-۶۰۰ میلی متری تولید می‌شوند. ساختار این نوع از تیرآهن نیز همانند تیرآهن IPE به شکل I است، اما برخلاف آن بال‌های ثابت و یکنواخت ندارند. در واقع در ابتدا شکل بال ها نازک هستند و در انتها به تدریج ضخیم می‌شوند. تیرآهن های INP به عنوان تیرآهن صنعتی در صنایع مختلفی مثل پل سازی، اسکله سازی، سد سازی و ساختمان و… مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مزایای تیرآهن INP

  • به NGDG ساختار آن فضای کمتری نسبت به دیگر مصالح ساختمانی می‌گیرد.
  • با توجه به کاربرد این تیرآهن، از آن در سازه هایی با ارتفاع بالا استفاده می‌شود.
  • نصب و اجرای آن به راحتی انجام می‌گیرد.
  • حتی بعد از اتمام پروژه نیز قابلیت توسعه مجدد را دارد.

معایب تیرآهنINP

جنس این تیرآهن به گونه‌ای است که در برابر شرایط آب و هوایی احتمال دارد دچار خوردگی شود. همچنین تحمل این نوع از تیرآهن در مقابل دمای بالا کم است و باعث می‌شود مقاومت آن کاهش یابد. از طرفی اگر از جوشکاری به جای پرچ و پیچ استفاده شود ممکن است محل جوشکاری شکسته و ازبین برود.

تیرآهن هاش

۲٫ تیرآهن IPE

این تیرآهن ‌ها دارای استاندارد ایران و اروپا هستند که به ارتفاع ۱۰۰-۱۰۰۰ میلی متری تولید می‌شوند. ضخامت بال این تیرآهن ثابت است و شکل آن ها به صورت I می‌باشد و از آن ها به عنوان تیرآهن ساختمانی به صورت ستون، خرپا، نعل درگاه و پوشش سقف ها و… استفاده می‌شوند.

همانطورکه اشاره شد بال های این نوع تیرآهن به صورت یکنواخت هستند و قابل تغییر نمی‌باشند، این مسئله موجب می‌شود که اتصالات پیچی در این نوع به راحتی انجام گیرد. همچنین وزن به نسبت سبک آن، در کنار مقاومت خمشی مناسب باعث شده تیرآهن IPE کاربرد فراوانی در عرصه ساختمانی داشته باشد. به همین دلیل اغلب تولید کنندگان داخلی از این نوع تیرآهن و بر اساس این استاندارد به عنوان تیرآهن ساختمانی تولید می‌کنند.

مزایا و معایب این نوع از تیرآهن به دلیل شباهت ظاهری آن به نوع INP ، مشابه هم می‌باشد و تنها تفاوت این دو در شکل بال‌ آن ها است.

۳٫ تیرآهنIPB

تیرآهن IPB به شکل H ساخته می‌شود. سایز این تیرآهن مابین ۱۰۰-۱۰۰۰ است و بال پهنی دارند که در بازار به عنوان، تیرآهن هاش یا بال پهن معروف هستند. تحمل کشش بالای این نوع از دو جهت موجب شده است که نسبت به دیگر انواع تیرآهن‌ها قیمت متفاوتی داشته باشند.

با توجه به این ویژگی‌ها این نوع از تیرآهن های ساختمانی برای ساخت ستون استفاده می‌شوند و به راحتی قابل جوش به تیرهای دیگر هستند.کاربرد این نوع از تیرآهن بیشتر در ساختمان سازی است اما در سوله ها، انبارها، سکوهای دریایی، پل سازی و سد سازی نیز کاربرد دارند که استفاده از این محصول در این صنایع مزایای فرواانی دارد.

مزایای تیرآهن IPB

  • نسبت به دیگر انواع تیرآهن ها، از مقاومت بالاتری برخوردار است.
  • عملیات جوشکاری ساده‌تر و راحت‌تر صورت می‌گیرد.
  • به دلیل نصب آسان آن سرعت پروژه بالاتر می‌رود.
  • هزینه های انجام پروژه کاهش می‌یابد.

تیرآهن IPE۴٫ تیرآهن لانه زنبوری (CPE)

بعد از بریدن این تیرآهن به شکل شش ضلعی و جوشکاری، شکل آن به صورت لانه های زنبور درمی‌آید. از این رو نام آن را تیرآهن لانه زنبوری می نامند. این ساختار موجب می‌شود تا سازه مورد نظر سبک‌تر و مقاومت خمشی آن افزایش یابد، همچنین به خاطر این ساختار شش ضلعی کابل‌ها نیز به راحتی از آن رد می‌شوند. طول این تیرآهن ‌ها معمولا بین ۱۲ تا ۱۸ متر است و ارتفاع آن ۸۰-۳۰۰ میلی متر ادامه دارد و عرض آن نیز بسته به نوع پروفیل ممکن است معمولی یا بال پهن باشند. از تیرآهن لانه زنبوری بسته نوع استفاده به عنوان تیرآهن صنعتی (صنایع فولادی) و یا ساختمانی استفاده می‌شود.

مزایای تیرآهن لانه زنبوری

  • تیرآهن‌های لانه زنبوری باعث کاهش ارتفاع سقف می‌شوند.
  • وزن تیرآهن‌ها با تبدیل تیرآهن‌های معمولی به تیرآهن لانه زنبوری به طور چشم‌گیری کاهش می‌یابد، بنابراین با کم شدن وزن مصالح از نظر اقتصادی مقرون به صرفه‌تر خواهند بود.
  • همان طورکه اشاره شد از فضای ایجاد شده می‌توان لوله های برق و تاسیساتی را عبور داد.
  • صرفه‌جویی نسبی در مصرف فولاد و مواد اولیه صورت خواهد گرفت.
  • با کاهش وزن این تیرآهن، بار کمتری به عناصر اصلی سازه مخصوصا ستون‌ها وارد خواهد شد.
  • افزایش ممان اینرسی و مدول مقطع باعث می‌شود تیرآهنی که حاصل می‌شود ارتفاع آن بیشتر و مقاوم‌تر شود.

معایب تیرآهن لانه زنبوری

در کنار مزایای ذکر شده در خصوص تیرآهن لانه زنبوری ، این محصول دارای معایبی نیز می باشد. به عنوان مثال از معایب این تیرآهن می توان به حفره هایی تو خالی موجود در این تیرآهن ها اشاره کرد که سبب می شود نتوانند وزن زیادی را تحمل کنند. به همین دلیل در هر قسمتی از ساختمان نمی‌توان از آن ها استفاده کرد. مثلا استفاده از آن به عنوان تکیه‌گاهی برای پل یا ستون درست نیست چون تحمل این وزن بالا را ندارند.

نکاتی درباره تیرآهن لانه زنبوری

  1. از تیرهای لانه زنبوری در تیرهای خمشی استفاده نکنید.
  2. با نصب ورق‌های میانی بین دو قطعه بریده شده، در تیرهای لانه زنبوری ممان اینرسی و مدول مقطع افزایش می‌یابد.
  3. تیرهای لانه زنبوری را نمی‌توان به عنوان مقطع فشرده در نظر گرفت.
  4. استفاده در تیرهای مرکب بهترین نوع استفاده از این تیرها خواهد بود.
  5. بهتر است در تیرهای دوبل زنبوری حفره‌ها مقابل هم قرار نگیرند و در قسمت بسته تیر قرار گیرند.
  6. برش نورد شده برای تیرهای لانه زنبوری باید توسط دستگاه برش اتوماتیک یا دستگاه هوابرش صورت گیرد.
  7. برای جلوگیری از تنش‌های برشی در این نوع تیرها باید در محل تکیه‌گاه‌ها و در برخی موارد در وسط دهانه تیر، ورق تقویت جوش داده شود.
  8. در ساخت تیرهای لانه زنبوری از دو روش پانیر و لیتسکا استفاده می‌شود.

کلام آخر

همانطور که در این مقاله گفته شد تیرآهن ، پروفیلی است که وظیفه اصلی آن تحمل تنش های حاصل از نیروی برشی و لنگر خمشی است که استفاده از آن دارای معایب و مازایای مختلفی می باشد و عمده از این محصول در موارد ساختمانی و صنعتی می‌باشد. همچنین این محصول نسبت به بال و عرض هایی که دارند در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند.

با توجه به این مطالب، چنانچه قصد خرید تیرآهن را دارید بهتر است با آگاهی بیشتری این کار را انجام دهید. شما می‌توانید از فروشگاه اینترنتی آهن ۱۱۸ در این خصوص مشاوره گرفته و پس از اطمینان از کیفیت و قیمت، با تماس به شماره ۵۴۴۷۳_۰۲۱ اقدام به خرید نمایید.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)
admin
ارسال دیدگاه