فولاد چیست و انواع آن کدام است؟

فولاد چیست

در هنگام آشنایی با سایت آهن ۱۱۸ و با شناخت محصولات این سایت سوالی که شاید درذهن شما مطرح شود این است که جنس محصولات از چیست؟ و قاعدتا با شناختی که از فلزات دارید این امکان را می دهید که جنس محصولات این سایت از فولاد یا آهن باشد. مجموعه آهن ۱۱۸ قصد دارد در این سایت شما را با فولاد و انواع آن آشنا کند و اطلاعاتی در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهد تا بتوانید با آگاهی کامل در زمینه محصولات فولادی و آهنی خرید خود را انجام دهید. پس با ما همراه باشید تا در در مورد موضوع فولاد چیست و انواع آن کدام است اطلاعاتی کسب کنید.

فولاد چیست؟

فولاد آهنی که از عناصر سازنده هسته و پوسته زمین می باشد. این فلز از پرمصرف ترین فلز های جهان به شمار می رود و کماکان مصرف آن رو به افزایش است.

فولاد ترکیبی از  حدود ۹۵ درصد آهن، ۲ درصد کربن و ۳ درصد از آلیاژهای دیگر مانند کروم و منگنز و …می باشد. دلیل استفاده از کربن  این است که آهن خام قابل استفاده نمی باشد اما نکته حائز اهمیت این است که افزایش کربن فقط باعث افزایش مقاومت می شود اما همه انتظار ما از فولاد، تامین مقاومت بالا نمی باشد.

انواع فولاد

تاریخچه کشف فولاد

نخستین مورد استخراج آهن به حدود سال ۱۳۰۰ پیش از میلاد باز می گردد. نخستین تولید مهم فولاد، با استفاده از روشی که پیش از آن مصریان باستان می شناختند، در هند آغاز شد. این روش، فرآیند “ووتس” نام دارد و محصول آن فولاد اسفنجی است. از حدود ۱۵۰۰ میلادی تا میانه سده نوزدهم، پیشرفت متالورژی بیشتر متوجه تکنولوژی های تولید آهن و فولاد بود. در همین دوران بود که کک وارد صنایع متالورژی شد. در واقع کشف امکان تبدیل زغال سنگ به کک در سال ۱۷۰۹ میلادی، انقلابی در صنایع متالورژی آهن و فولاد بوجود آورد. باید به نام “بسمر”  نیز اشاره کنیم که با روش ابداعیش در سال ۱۸۹۰ میلادی، تولید فولاد را در مقیاس صنعتی انجام داد.

انواع فولاد

فولاد را با توجه به عوامل بسیار متعددی تقسیم بندی می کنند که بی شک هر کدام از این طبقه بندی ها نیز دارای تقسیم بندی جداگانه ای بوده و از کاربردهای بسیار متفاوتی نیز برخوردار هستند. از مهم ترین طبقه بندی انواع فولاد می توان به انواع فولاد بر اساس ترکیب شیمیایی آن اشاره کرد:

معرفی فولاد

۱٫ فولاد کربنی

فولاد کربنی از پرمصرف ترین و شناخته شده ترین نوع فولاد می باشد. در واقع این فولاد ها ۹۰ درصد کل تولید فولاد جهان را تشکیل می دهند. فولاد های کربنی با توجه به درصد کربن موجود در آن به سه گروه زیر طبقه بندی می شوند:

  • فولاد کم کربن

به گروهی از فولاد های کربنی گفته می شود که کمترین میزان کربن ( ۲۵/۰ درصد ) را دارا می باشد. این گروه از فولاد های کربنی قابلیت جوشکاری بسیار بالایی دارند و انواع لحیم کاری در این فلز به راحتی صورت می گیرد. از این رو این دسته از فولاد ها در صنعت خودرو سازی و سازه های فلزی بسیار پرکاربرد می باشند.

  • فولاد با کربن متوسط

این دسته از فولاد های کربنی دارای ۲۵/۰ تا ۷/۰ درصد کربن می باشند. این نوع از فولاد ها، مناسب برای استفاده در انواع پیچ های اتصالی، چرخ دنده ها، ریل راه آهن، و میل لنگ مورد استفاده قرار می گیرد و در مقابل حرارت مقاومت کمتری از خود نشان می دهد.

  • فولاد پر کربن

این نوع از فولاد های کربنی ۷/۰ تا ۱ درصد و گاها تا ۵/۱ درصد کرین دارند. از مهم ترین کاربرد های این نوع از فولاد ها می توان به ساخت اره ها، تیغه ها و فنر ها اشاره کرد. همچنین به دلیل مقاومت بالای آن در تولید ابزار مهندسی و تولید سکه مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل در انواع فولاد ها به عنوان سخت ترین و با دوام ترین فولاد ها شناخته می شوند.

۲٫ فولاد آلیاژی

فولاد های آلیاژی از انواع ولاد ها می باشند که دارای مقادیری کربن می باشند. اما خصوصیات آن را معمولا سایر عناصر شیمیایی اضافه شده به فولاد تعیین می کند. بعضی از این عناصر باعث سختی فولاد، معمولا باعث استحکام و تعدادی موجب افزایش مقاومت در مقابل خوردگی می شود. فولاد های آلیاژی شامل فولاد های زیر می باشند:

  • فولاد آلیاژی منگنز دار
  • فولاد آلیاژی کرم دار
  • فولاد آلیاژی کرم- مولیبدن
  • فولاد آلیاژی نیکل – کرم مولیبدن

۳٫ فولاد زنگ نزن

این نوع فولاد در واقع همان فولاد معمولی است. در این نوع فولاد ورقه های نازک ضد زنگی بر روی یک یا دو طرف آن قرار داده شده. عنصر کرم مهمترین ماده آلیاژی کننده فلزی است که همراه با آهن، کربن، منگنز و سیلیس در تولید فولاد زنگ نزن به کار می رود. متداول ترین فولاد زنگ نزن حدود ۸ درصد نیکل دارد. علاوه بر این از فلزات مختلف دیگر نیز به تنهایی و یا تواما در تهیه فولاد زنگ نزن استفاده می شود. از این فولاد در ساخت قطعات موتور جت، وسایل و لوازم شیمیایی، کارد و چنگال، انواع لوازم پخت و پز و بلاخره انواع دستگاه های مخصوص برش استفاده می شود.

کلام آخر

ایران یکی از کشورهای پیشرو در تولید انواع بسیار مختلفی از فولادهای می باشد چرا که نیروی انسانی بسیار اقتصادی و منابع انرژی کافی در این کشور از مهم ترین نقاط قوت هایی می باشد که سبب شده است تا ایران در صنعت فولاد حرفی را برای گفتن داشته باشد. مسئولان فعال در حوزه صنعت می توانند با برنامه ریزی بسیار دقیق و مناسب و با بهره برداری بسیار حساب شده ی خود، بهترین صادرات را به سایر کشورهای جهان داشته و هم چنین این فلز شگفت انگیز را در بسیاری از صنایع خود مورد استفاده قرار دهد. مانند صنایع ساختمانی که پیشرفت زیادی نیز در این حوزه داشته است و توانسته است محصولاتی مانند میلگرد، تیر آهن، لوله و محصولات مفتولی زیادی تولید و به بازار عرضه کند.

فروشگاه آهن ۱۱۸ تمام این محصولات را به فروش می رساند. شما می توانید با شماره گیری ۱۵۰۳_۰۲۱ با کارشناسان این سایت در ارتباط باشید و یا با رفتن به سایت این فروشگاه لیست قیمت محصولات را مشاهده کرده و بر بنای نیاز و بودجه خود محصول مورد نظر را خریداری نمایید.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)
admin
ارسال دیدگاه