ورق فولادی که یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد است، به یک صفحه مسلح فلزی گفته میشود. روش تولید ورقهای فولادی معمولا به صورت نورد گرم و یا نورد سرد است. انواع ورقهای فولادی را بر اساس جنس، ابعاد، مواد اولیه برای ساخت و روش تولید به دستههای مختلقی تقسیم میکنند. ورق سیاه و ورق روغنی دو مورد از پرکاربردترین ورقهای فولادی هستند. در این بخش قصد داریم در مورد تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی صحبت کنیم. مقایسه ورق سیاه و ورق روغنی به منظور آشنایی بیشتر با این ورقها لازم است. همچنین کاربرد ورق سیاه و ورق روغنی را به طور کامل توضیح میدهیم.
ورق فولادی چیست ؟
ورقهای فولادی در واقع ماده اولیه به منظور تولید بسیاری از مقاطع فلزی و ساختمانی است. ورقهای فولادی را میتوان به دو صورت کلاف و رول شده در بازار خریداری کرد. ورقهای فولادی بر اساس ساختار و روش تولیدی که دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند. از جمله این ورقها میتوان به ورق گالوانیزه، ورق رنگی، ورق اسیدشویی، ورق استیل، ورق سیاه و ورق روغنی اشاره کرد.
ورق روغنی چیست ؟
ورق روغنی، ورق نورد سرد نیز نام دارد. ساختار ورق روغنی به صورت نورد سرد بوده و با استانداردهای ST14 و ST12 تولید میشود. از آنجایی که شکل ظاهری این ورق شفاف و با کیفیت است، بنابراین برای سطوح خارجی در پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی محصولات فلزی معمولا ظاهری شفاف دارند. این مسئله نیز به دلیل روش تولید آنهاست که به صورت نورد سرد تولید میشوند. ورق روغنی را بر اساس نوع آلیاژ بکار رفته در آن و همچنین عملیات حرارتی به سه دسته تقسیم میکنند: ورق معمولی مثل ST12 ورق نیمه کشش مثل ST13 و ورق فوق کشش مثل ST14.
کاربرد ورق روغنی چیست ؟
- اصلیترین کاربرد ورق روغنی یا ورق سفید تولید ورق گالوانیزه است. ورق گالوانیزه نیز ورقیست که به منظور تولید ورق رنگی استفاده میشود. از این رو میتوان نتیجه گرفت که از ورق روغنی به منظور تولید ورق گالوانیزه و ورق رنگی استفاده میشود.
- برخی از ورقهای گالوانیزه نیز قابلیت لعاب کاری دارند. از این رو در ساخت لوازم آشپزخانه مانند گاز مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین کاربرد ورق روغنی تولید گاز آشپزخانه نیز هست.
ورق سیاه یا ورق گرم چیست ؟
به ورق سیاه، ورق گرم هم گفته میشود. از آنجایی که این ورق با روش نورد گرم تولید میشود به این نام نیز شناخته میشود. ورق گرم تحت حرارت ۱۴۰۰ درجه فارنهایت تغییر شکل داده و به صورت ورق سیاه تولید میشود. این ورق در استانداردهای ST33 و ST52 تولید میشود. ورق سیاه به دو دسته ورقهای سیاه صنعتی و ورقهای سیاه معمولی تقسیم بندی میشود. برای تقسیم بندی ورق میزان کربن موجود در آن را اندازهگیری میکنند.
کاربرد ورق سیاه چیست ؟
- از جمله کاربرد ورق سیاه استفاده در صنعت ساختمانسازی است.
- از این ورق برای ساخت تانکر و یا انواع ورق بدنه خودرو استفاده میشود.
- کاربرد ورق سیاه در کشتیسازی، ساخت مخازن خاص و صنایع سنگین فلزی نیز مشخص است.
به طور کلی ورق سیاه دارای خاصیت مفاومت بالا و انعطافپذیری عالی است. از این رو در صنایع مختلفی از جمله سدسازی، پروژههای پتروشیمی، لولههای تحت فشار، مخزن سازی و… کاربرد دارد.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی در موارد بسیاری مشهود است. در این بخش به مقایسه ورق سیاه و ورق روغنی از جهات مختلف میپردازیم.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی از نظر فرآیند تولید
برای تولید ورق سیاه از روش نورد گرم استفاده میشود. ورق سیاه در درجه حرارت بسیار بالا قرار گرفته و شکل میگیرد. اما برای تولید ورق روغنی از روش نورد سرد استفاده میشود. از این رو تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی در درجه اول مربوط به روش تولید آنهاست.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی از نظر کیفیت
در مقایسه ورق سیاه و ورق روغنی به کیفیت آنها نیز باید توجه کرد. ورق روغنی به روش نورد سرد تولید میشود از این رو دارای کیفیت بالاتری بوده و سطح آن صاف، صیقلی و یکدست است. اما ورقهای سیاه به روش نورد گرم تولید میشوند. از این رو دارای سطحی زبر بوده و برای کارهای تزئینی کاربرد ندارد.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی از نظر سایز
ضخامت ورق سیاه نسبت به ورق روغنی بیشتر است. چرا که در تولید ورق سیاه ضخامت از ۶ تا ۲۵ میلیمتر متغیر خواهد بود. اما ورقهای روغنی که به روش نورد گرم تولید میشوند دارای ضخامت کمتر از ۶ میلیمتر هستند. به طور کلی ورق روغنی در طی فرآیند تولید کاهش ضخامت زیادی را تجربه نمیکنند اما ورقهای سیاه دارای کاهش ضخامت زیادی هستند.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی از نظر کاربرد
کاربرد ورق سیاه معمولا مربوط به کارهای صنعتی است. چرا که ورق سیاه دارای ضخامت بیشتری بوده و به همین علت در کشتیسازی، لولهسازی، ساختمانسازی و… استفاده میشود. اما ورقهای روغنی دارای ابعاد و ضخامت کمی هستند. بنابراین برای کارهای کوچکتر مانند صنایع ساختمانی، خودروسازی، لوازم خانگی و… استفاده میگردد.
تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی از نظر قیمت
از آنجایی که فرآیند تولید ورق روغنی نسبت به ورق سیاه بسیار پیچیدهتر است، بنابراین قیمت آن نیز بیشتر از ورق سیاه است. از طرفی سطح ورق روغنی صاف و یکدست بوده و بنابراین برای فضای روکار نیز استفاده میشود. همین مسائل سبب افزایش قیمت ورق روغنی نسبت به ورق سیاه میشود.
کلام آخر
در مطالب فوق به مقایسه ورق سیاه و ورق روغنی پرداختیم. همچنین این دو ورق را از نظر قیمت، کاربرد، روش تولید و… با یکدیگر مقایسه کردیم. به منظور خرید انواع ورق و محصولات آهنی، با آهن ۱۱۸ در ارتباط باشید. از طریق تماس با شماره ۰۲۱۵۴۴۷۳ میتوانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید و خرید خود را ثبت کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.