صنایع مختلف و ساختمانسازی به قطعات فولادی و مصالح مختلفی نیاز دارد. یکی از مقاطع فولادی مهم که دارای انواع مختلف و کاربرد های فراوان است، ناودانی نام دارد. ناودانی ها از مهمترین پروفیلهای کربنی باز محسوب میشوند. از ناودانیها در طیف گستردهای از صنایع، از ساختمانسازی و پلسازی گرفته تا تولید ماشینآلات و سازههای دریایی استفاده میشود. ناودانیها در جنسهای مختلفی مانند گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل تولید میشوند. اما کاربرد ناودانی در ساختمان چیست و در کجا از این پروفیل استفاده میشود؟ برای دریافت پاسخ این سؤال تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
پروفیل ناودانی چیست ؟
پروفیل ناودانی جز پروفیلهای باز است که در ساخت قاب و پایههای سازه کاربرد های بسیاری دارد. این پروفیل به لحاظ شکل هندسی به صورت U بوده و زوایای داخلی مقطع این پروفیل حالت گرد دارد. سطح مقطع ناودانی از یک جان به شکل افقی و دوبال به شکل عمودی تشکیل شده است.
این پروفیل مانند تیرآهن و میلگرد به صورت شاخهای در بازار عرضه میشود. آنها همچنین بر اساس ضخامت طول و بال طبقهبندی میشوند.
استاندارد ناودانی
دو استاندارد UPE و UPN را برای پروفیل ناودانی در نظر گرفتهاند. اما تفاوت این دو استاندارد در بالهای به کار رفته شده در هر یک از این دو مورد است.
استاندارد UPE بالهای موازی دارد و برای ناودانی C اختصاص پیدا کرده است در حالی که استاندارد UPN بالهای مخروطی شکل دارد و برای ناودانی U مورد استفاده قرار میگیرد. این دو استاندارد در داخل کشور مورد استفاده قرار میگیرد. باید توجه داشته باشید که استانداردهای متفاوتی در کشورهای دیگر مدنظر قرار داده میشود که ما در این قسمت به دو مورد از آن اشاره مینماییم.
استاندارد فرانسه NFA 45-255 و استاندارد DIN EN ISO 12944-3 برای ناودانی در نظر گرفته شده که در برابر خوردگی مقاوم میباشد. از این رو با توجه به استانداردهای متفاوت، این محصول قیمتهای مختلفی در بازار آهنآلات برای آن در نظر گرفته میشود.
کاربرد ناودانی چیست ؟
پروفیل ها کاربرد فراوانی در صنعت ساختمانسازی دارند. ناودانی جر پروفیل هایی بهشمار میرود که در صنعت و ساختمان سازی استفادههای مختلفی از آن میشود. انواع گوناگونی از ناودانی تولید شده است که هر کدام ویژگیها، ابعاد و وزن مختلفی دارد. از این رو کاربرد شان نیز با یکدیگر متفاوت است.
ناودانی ها به لحاظ کاربرد به دو نوع U و C تقسیم میشوند. آنها دارای شکل ظاهری خاصی بوده و این امر سبب شده تا به عنوان ساختار برتر در پروژههای ساختوساز به کار روند و برای پایه و قاب استفاده شوند.
ناودانی ها با توجه به انواع مختلفی که دارند در صنایع گوناگون کاربرد وسیعی دارند. کاربرد ناودانی بیشتر در قسمتهایی از سازه است که بار زیادی را متحمل نمیگردد. داشتن آگاهی کامل از کاربرد انواع ناودانی، به جهت انتخاب مناسب آن ضروری است.
· کاربرد ناودانی در ساخت دیوار
یکی از حیاتیترین کاربردهای پروفیل ناودانی در ساختمان سازی، ساخت دیوار است. ساخت دیوارهایی که معمولا با ناودانیهای فولادی پشتیبانی میشوند، در بسیاری از ساختمانهای فلزی مرسوم است.
همچنین از ناودانی ها می توان بهعنوان یکی از اجزای افقی دیوارها برای ایجاد نقاط اتصال استفاده کرد.
ناودانیها به عنوان پشتیبان عمودی در برخی سازهها فاصله بیشتری را بین دو قطب عمودی دیوار ایجاد خواهند کرد، بدون اینکه مقاومت کلی دیوار را از بین ببرند.
· کاربرد ناودانی در ساخت سقف
از ناودانیها میتوان برای به عنوان تیرچه برای سقفهای سبک استفاده کرد. از ناودانی برای ایجاد پشتیبانی برای عرشه سقف هم استفاده میشود. در سقفهای سنگین، ناودانی به صورت عمود در بالای تیرآهن IPE قرار داده میشود. برای این کار، ناودانیها معمولا شکاف بین درزها را پر میکنند و به آنها اجازه میدهند، فاصله بیشتری از یکدیگر داشته باشند و نقاط اتصال لازم را فراهم میکنند.
· کاربرد ناودانی در سازهها فولادی
میتوان از ناودانی فولادی به عنوان تسمه، مهاربند و تیرچه استفاده کرد. در سازههای فلزی سبک، ناودانیها یا در جای خود جوش داده خواهند شد و یا پیچ و مهره و پرچ میشوند.
ناوانی ساده که از ورق گرم تولید میشود، قابلیت گالوانیزه شدن را دارد. این ناودانی در ساخت پلها و بخشهای صنعتی دیگر مانند تولید و ساخت قفسه های محکم فولادی، تولید سازههای سبک فولادی و نصب سنگ به صورت خشک دارای کاربرد فراوان است.
· کاربرد ناودانی در ساخت خرپا
کاربرد ناودانی به صورت تکی یا جفت در صنعت میباشد که اگر به صورت جفت باشد در ساخت یا استراکچر خرپا یا در بادبندها مورد استفاده قرار میگیرد. اما اگر به صورت تکی آن را به کار ببرند، احتمالا در تیرها مورد استفاده قرار میگیرد.
· کاربرد ناودانی در نمای ساختمان
کاربرد دیگری که ناودانی دارد در ساخت نما و ایجاد فضای دکوراتیو است. در این نوع ناودانیها نیاز به سنگین بودن یا استحکام بالا نیست، زیرا آنها تنها کاربرد زیبایی دارند. از جمله جنسهای ناودانی که بدین منظور استفاده میشود، میتوان ناودانی آلومینیومی را نام برد. وزن کم این ناودانی آن را برای چنین کاربردی بسیار مناسب میکند.
همچنین انواع مختلف از ناودانی در اسکلتهای وسایل نقلیه سنگین مثل کامیون و ماشینآلات صنعتی و همچنین استراکچرها و زیرساختهای دریایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کلام آخر
همان طور که در مطالب فوق مطالعه کردید و مفهوم ناودانی چیست را برای شما روشن کردیم، ناودانی یکی از مصالح مهم در ساختمان سازی است. این پروفیل در انواع مختلف و با ابعاد گوناگون تولید و عرضه میگردد. سعی کردیم تا تمامی آنچه در مورد این قطعه میدانستیم در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه برای تهیه و مشاوره بیشتر در مورد ناودانی و انواع محصولات مشابه آن از جمله نبشی ، سپری و کاربرد های آنها به راهنمایی بیشتری نیاز دارید با همکاران و مشاوران ما در آهن ۱۱۸ در ارتباط باشید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.