مصالح و قطعات مختلفی در صنعت ساختمان سازی و ادامه روند پروژه دخیل هستند. برای هر یک از این قطعات نقش مهم و خاصی تعریف شده که یکی از این مصالح با نام پروفیل به بازار عرضه شده است. پروفیل ها انواع گوناگون و کاربرد های متفاوتی دارند و در جنس های مختلف از جمله فلزی ، آلومینیومی و… هستند که به دو نوع صنعتی و ساختمانی تقسیم می شوند. شما پس از مطالعه این مقاله با یکی از پروفیل های پرکاربرد با نام پروفیل قوطی آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در خصوص این محصول کسب نمایید.
معرفی پروفیل قوطی
همان طور که در مطالب فوق اشاره شد، به پروفیل هایی با مقطع مستطیل و یا مربع که به صورت تو خالی هستند، قوطی گفته میشود. مقاومت بالا، کیفیت سطحی و قابلیت جوش پذیری خوب، شکل و فرم پذیری مناسب از مهم ترین ویژگیهای این محصول به شمارمی آید.
نام گذاری این قطعه به این روش است که در ابتدا طول و عرض آن و سپس ضخامتش بیان میشود. ابعاد قوطی پروفیل معمولا بین ۱۰ تا ۱۴۰ میلی متر و در ضخامت های ۱ تا ۶ میلی متر است.
انواع پروفیل قوطی
پروفیل قوطی یکی از مهم ترین مقاطع فلزی در ساختمان سازی و صنعت می باشد و انواع مختلفی دارد که قوطی پروفیل آهنی پرکاربرد ترین قوطی در بین انواع قوطی فلزی از جمله قوطی پروفیل استیل یا قوطی پروفیل آلومینیومی است.
بر اساس کاربرد پروفیل های قوطی ، می توان آن ها را به صورت زیر دسته بندی کرد:
· پروفیل قوطی جوش پذیر
پروفیلهای مربع و مستطیل از این دسته پروفیل بوده که بیشتر در بازار به نام قوطی معروف هستند. آنها با ابعاد ۱۰*۱۰ تا ۱۰۰*۱۰۰ تولید شده و ضخامتی از ۲ میل تا نهایتا ۴ میل و در موارد خاص با ضخامت ۵ میل عرضه میگردند. عمل اتصال در این نوع پروفیل توسط جوش انجام میپذیرد.
· پروفیل قوطی مبلی
این نوع پروفیل نازک بوده و معمولا در ضخامت ۷ میلی متر تولید میشوند. در ماشین سازی و تولید مبلمان اداری و خانگی ازاین پروفیل استفاده شده و اتصال آن به صورت پیچ ومهرهای است.
· پروفیل قوطی ستونی
پروفیل قوطی ستونی جز قوطیهای مربع و مستطیل بوده و چون ابعاد بالایی مانند ۱۲۰*۱۲۰ تا ۱۴۰*۱۴۰ دارند، به عنوان ستون در ساختمان سازی کاربرد داشته و معمولا وزن آن بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است.
· پروفیل قوطی لوله ای
از این نوع پروفیل به دلیل تست شدن به لحاظ جوش، بیشتر در مواردی که سیال از لوله عبور میکند، استفاده میشود و به سه دسته لوله های آب، لوله های حفاری و لوله های سیاه قابل تقسیم است.
· پروفیل قوطی لوله های درز دار
این لوله بیشتر در صنعتی استفاده میشود که به تست جوش نیازی نیست و ویژگی استحکام آن بیشتر مورد نیاز است.
· پروفیل قوطی لوله مانیسمان
این نوع لوله تولید شده از شمش فولادی بوده که با نورد این شمشهای گرم فولادی ساخته میشوند. لوله بدون درز نام دیگر آن بوده و همان طور که از نام آن پیداست فاقد هرگونه جوش و درز است. لوله مانیسمان بهترین انتخاب برای عبور سیالات و انتقال آب است. همچنین به دلیل پیچیدگی تولید، قیمتی بیشتر از لوله های فولادی دیگر دارد.
· پروفیل قوطی لوله درز مخفی
یکی از انواع لوله های درز دار بوده که پس از جوشکاری تمیز، درز آن مخفی میگردد.
کاربرد پروفیل قوطی فلزی
- صنایع خودروسازی و حمل و نقل عمومی
- در عمران و ساختمان سازی
- در تولید لوازم خانگی
- در تولید لوازم تفریحی و ورزشی
- در تولید لوازم پزشکی
- در تولید لوازم آموزشی
- در مصارف عمومی
- تابلو های راهنمایی و رانندگی و تبلیغاتی
- در صنایع مختلف
کاربرد پروفیل قوطی در سازه های بتنی و فولادی
در ساختمان و سازههای فولادی انتخاب مقاطع با تنوع زیادی همراه است و این در حالی است که در سازههای بتنی محدودیت زیادی نداریم. در سازههای بتنی به دلیل مواجه شدن با بتن، این نکته که اجزای بتن از هم جدا نشوند و به تمامی بخشهای قالب نفوذ نکنند، اهمیت ویژهای دارد. چنانچه قالب شکل خاصی داشته باشد، تراکم بتن دچار مشکل شده و به همین علت، در مقاطع بتنی سعی برآن است که اشکال ساده تری مانند مربع، دایره و مستطیل برگزیده شوند. لازم به ذکر است که اشکال دایرهای نیز برای ساختمانهای معمولی زیاد متداول نیست زیرا عمل میله گذاری در آن با مشکل مواجه خواهد شد.
در ستون، پل و ساختمانهای خاص اغلب از ستون و مقاطع دایرهای استفاده میشود. در سازه های بتنی نمیتوان از مقطع توخالی استفاده کرد اما در سازه های بتنی استفاده از آن بلامانع است. مقطع قوطی شکل جز بهترین مقاطع به شمار میآیند و استفاده از آن هنگامی که بخواهیم نسبت به هر دو محور و جهت، ممان اینرسی بالایی داشته باشیم، استفاده میکنیم.
محدودیت کاربرد پروفیل قوطی در ساختمان
از پروفیل استاندارد قوطی در ساختمان های چند طبقه نمیتوان استفاده کرد، علت این امر آن است که محل اتصال تیر به ستون، باید درون مقطع ستون تقویت انجام گیرد لذا در مقطع قوطی امکان انجام آن وجود ندارد زیرا به داخل مقطع دسترسی نداریم.
در صورتی که مقطع را در قسمت اتصال تیر به ستون برش دهیم، این کار امکان پذیربوده اما ممنوع است. در سازههای فلزی سازندگان بر این تلاش اند که بیشترین ممان اینرسی را با حداقل مصالح و سطح مقطع داشته باشیم. در صورتی که بتوانیم یک مقطع را به گونهای بچینیم که از مرکز سطح بیشترین فاصله را داشته باشد، مفید تر بوده زیرا استحکام آن بیشتر خواهد شد.
پس میتوان نتیجه گرفت که کاربرد قوطی در ساختمان ، لزوما برای ساختمان یک طبقه است که ضعف آن در وقوع زلزله نمایان خواهد شد. زیرا در این هنگام شکل مقطع دچار تغییر شده و مقاومت آن کاهش مییابد.
کلام آخر
برای داشتن روندی سریع و مطمئن در صنایع مختلف، باید در انتخاب اقلام و قطعات مورد نیاز مطالعه و تحقیق کرد. قوطی پروفیل ها در صنعت کاربرد های گستردهای داشته و انواع گوناگونی دارند. این قطعه در ابعاد، ضخامت و شکلهای مختلف تولید و در بازار عرضه میگردد. در مقاله فوق در مورد این قطعه به طور کلی و جزئی صحبت کردیم امیدواریم توانسته باشیم پارهای از سوالات شما را پاسخگو باشیم.
برای خرید این محصول در انواع مختلف از جمله انواع لوله ، و محصولات دیگر از دسته پروفیل ها مانند تیرآهن ، نبشی ، ناودانی ، سپری و میلگرد می توانید با شماره ۵۴۴۷۳_۰۲۱ با کارشناسان آهن ۱۱۸ تماس حاصل فرمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.