میلگرد چیست و مشخصات آن کدام است ؟

میلگرد چیست

پرکاربردترین محصولی که در صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد “میلگرد” است. میلگرد یا آرماتور فولادی بر اساس مشخصات و ویژگی‌هایی که دارد در موارد مختلفی در ساخت‌وساز به کار می‌رود. میلگرد ها بر  اساس مقاومت، شکل ظاهری و میزان شکل‌پذیری به دسته‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. ما در این مقاله به بررسی مشخصات انواع میلگرد ، همچون ساده و آجدار، کلاف و شاخه می‌پردازیم. برای دریافت به پاسخ ” میلگرد چیست و چگونه در ساختمان به کار می‌رود؟ ” در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

میلگرد یا آرماتور چیست ؟

در جواب میلگرد چیست ؟ می‌توان گفت میلگرد، نوعی پروفیل طویل و توپر است که اغلب نوع فولادی آن در صنعت ساخت‌وساز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فولاد که در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین آن مورد استفاده قرار می‌گیرد، به دلیل شکل سیم یا آرماتور مانند آن، به آن فولاد میلگرد گفته می‌شود. در حقیقت میلگرد در انواع مختلف از جمله میلگرد ساده و میلگرد آجدار، به عنوان یک الگو برای بهتر متصل نمودن بتن‌ها به هم می‌باشد.

میلگرد ها در انواع مختلف کاربردهای متفاوتی دارند، اما اغلب سبب افزایش مقاومت کششی بتن شده و از شکستن و ترک‌خوردگی آن جلوگیری می‌کنند. در نهایت آرماتورها باعث می‌شوند که ساختمان یا سازه در برابر عوامل مختلف مقاوم شده و استحکام آن افزایش یابد.

میلگرد چیست

مشخصات فنی انواع میلگرد

شاید بپرسید مشخصات یک میلگرد چیست و به چه عواملی بستگی دارد؟ پاسخ ساده است؛ میلگردهایی که اکنون در بازار داخلی کشور تولید می‌شوند، در دو نوع ساده و آجدار هستند و بر اساس استاندارد روسی، خود در گروه‌های A1، A2، A3 و A4 دسته‌بندی می‌شوند.

لازم به‌ذکر است از نظر مشخصات ظاهری هر کشور و هر کارخانه میلگردهایی با ابعاد خاصی را تولید می‌کنند. معمولا قطر میلگردها بین ۶ تا ۶۰ میلی‌متر استو طول معمول میلگردها نیز ۱۲ متر بوده که البته برای قطرهای کم‌تر از ۱۰ میلی‌متر امکان تولید به صورت کلاف نیز وجود دارد.

اما دسته‌بندی‌های متفاوتی از نظر مشخصات فنی میلگردها در نظر گرفته شده است که به آن مشخصات یا خواص مکانیکی میلگرد گفته می‌شود که شامل فاکتورهای زیر است:

· ضریب انبساط حرارتی

انبساط حرارتی به توانایی ماده در تغییر حجم، طول و مساحت در موجهه با تغییر دما گفته می‌شود. ضریب انبساط حرارتی بتن و فولاد مشابه یک‌دیگر است. به همین دلیل، هیچ تنش یا تغییر شکل اضافی ناشی از انقباض و انبساط حرارتی در سازه‌های بتن آرمه به وجود نمی‌آید.

· مقاومت در برابر خوردگی

از جمله مشخصات میلگرد در حالت معمول، مستعد بودن آن در برابر زنگ‌زدگی است. به طور معمول پوشش بتن می‌تواند PH بالاتر از ۱۲ را فراهم کند که باعث جلوگیری از واکنش خوردگی در میلگرد می‌شود.

در صورتی که میلگرد زنگ بزند، لایه زنگ زده، حجم بیشتری نسبت به خود میلگرد اشغال می‌کند به این ترتیب، فشار بیش‌تری به بتن اطراف وارد شده که در نهایت باعث ترک خوردن آن می‌شود. این پدیده به جک اسیدی معروف است.

مشخصات میلگرد

· خاصیت ارتجاعی (مدول الاستیسیته)

به توانایی جسم در بازگشت به شکل اولیه، پس از بارگذاری و بار برداری، مدول الاستیسته گفته می‌شود. این ویژگی یکی از مهم‌ترین خواص و مشخصات مکانیکی میلگردهای محسوب می‌شود.

مدول الاستیسته میلگردهای فولادی حدود ۲۰۰ گیگاپاسکال است. البته این مدول برای عیارها و ابعاد مختلف متفاوت است. در صورتی که مدول الاستیسته از ۲۰۰ مگاپاسگال کم‌تر باشد، باید تعداد میلگردهای مورد استفاده را افزایش داد تا خاصیت ارتجاعی سازه افزایش و احتمال رخ دادن ترک کاهش یابد.

· استحکام و مقاومت تسلیم

فولاد، پیش از رسیدن به مقاومت تسلیم، خاصیت الاستیک خود را حفظ می‌کند. به همین دلیل، در صورت اعمال بار کم‌تر از نقطه تسلیم، سازه بتن آرمه پس از بار برداری به شکل اولیه خود باز می‌گردد.

مقاومت تسلیم میلگردهای فولادی بین ۲۷۵ تا ۶۹۰ مگاپاسگال است. این مقاومت به قطر میلگرد بستگی ندارد.

· همسان‌گردی یا ایزوتروپی میلگرد

به یکسان بودن خواص ماده در جهت‌های مخالف، همسان‌گردی یا ایزوتروپی می‌گویند. میلگردهای فولادی معمولا دارای خواص ایزوتروپ هستند. به همین دلیل مقاومت برشی آن‌ها بتا مقاومت تسلیم در راستای طول آن‌ها برابر است.

· میزان خستگی میلگرد

خستگی به کاهش مقاومت ماده در برابر بارهای چرخه‌ای گفته می‌شود. این ویژگی، یکی از خواص مهم فولاد است که باید میزان آن با اجرای آزمایش روی میلگردها کنترل شود. البته تحقیقات صورت گرفته بر روی میلگردهای مورد استفاده در سازه‌های بتن آرمه نشان می‌دهند که تاکنون، خستگی تاثیر زیادی بر روی ناپایداری این سازه‌ها نداشته است.

· حفظ مقاومت میلگرد

یکی از خواص فولاد، تحمل دماهای بالا پیش از تغییر خواص مقاومتی و شکل‌پذیری آن است. به همین دلیل، در صورت آسیب رسیدن به سازه‌های بتنی بر اثر آتش‌سوزی و عدم تغییر شکل میلگردهای فولادی، امکان استفاده مجدد از میلگردها برای بازسازی سازه وجود خواهد داشت.

مشخصات فنی میلگرد

کلام آخر
همان‌طور که در مطالب فوق مطالع کردید، میلگرد داری خواص مکانیکی و مشخصات فنی متفواتی است که بر اساس می‌توان میلگردها را شناسایی و بر اساس نیاز خود خریداری کرد. میلگردهای ساده و آجدار که به صورت کلاف و شاخه در بازار عرضه شده و دارای مقاومت، استحکام و شکل‌پذیری متفاوتی هستند. در مقالات بعد سعی می‌کنیم این اطلاعات را کامل‌تر کنیم تا شما نیز بتوانید به آسانی و با اطمینانی کامل متناسب با نیاز خود خرید کنید.

خرید میلگرد را می‌توانید از سایت آهن ۱۱۸ انجام دهید، زیرا آهن ۱۱۸ بهترین انواع میلگرد‌ها را با کیفیتی مطلوب و مناسب‌ترین قیمت ارائه خواهد داد. علاوه بر میلگرد محصولات مفتولی و فلزی دیگری از جمله تیرآهن، سیم آرماتوربندی و… را نیز می توانید از آهن ۱۱۸ به صورت حضوری و آنلاین خریدری نمایید. برای خرید می توانید با شماره ۳۷۹۲۴_۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)
admin
ارسال دیدگاه